ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ
Προειδοποίηση: Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ύπνου συστηματικά, δηλαδή συχνά, ή για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι απολύτως απαραίτητο να έχετε έναν ολοκληρωμένο κύκλο ιατρικών εξετάσεων, ώστε να αποκλειστεί η περίπτωση, τα προβλήματα αυτά να οφείλονται σε κάποιο οργανικό παράγοντα. Σε αυτό θα σας καθοδηγήσει ο οικογενειακός σας γιατρός. Εάν ο σωματικός παράγοντας αποκλειστεί τότε θα πρέπει να εξετάσετε τα προβλήματα ύπνου με έναν εκπαιδευμένο ψυχοθεραπευτή.
«Ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες ιδέες για έναν καλύτερο νυχτερινό ύπνο. Στα βασικά συμπεριλαμβάνονται:
1. Ελαττώστε την καφεΐνη από το απόγευμα και μετά ή, αν είστε περισσότερο ευαίσθητοι, περιορίστε την πλήρως.
2. Φροντίστε η διευθέτηση του υπνοδωματίου σας να είναι μόνο για ύπνο. Κάντε το μια όαση και μεταφέρετε τις άλλες δραστηριότητες εκτός του υπνοδωματίου σας (αυτό ισχύει και για το διάβασμα, τον υπολογιστή, την τηλεόραση, τη μουσική, κλπ.)
3. Καθιερώστε μια συγκεκριμένη ώρα να πηγαίνετε για ύπνο. Φροντίστε ώστε η ώρα που ξαπλώνετε και η ώρα που ξυπνάτε να είναι σταθερές.
4. Αποφύγετε να γυμνάζεστε τέσσερις τουλάχιστο ώρες πριν πάτε για ύπνο. Η άσκηση διεγείρει τον οργανισμό και η επίδρασή αυτή κρατάει για λίγες ώρες. Παράλληλα, το να κάνετε ήπια σωματική άσκηση αρκετές φορές τη βδομάδα είναι πολύ βοηθητικό στο να διαμορφώσετε θετικές συνήθειες ύπνου.
5. Ένα ζεστό μπάνιο μια ώρα πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει να χαλαρώσετε καθώς το σώμα ηρεμεί μετά το μπάνιο.
6. Εάν συνειδητοποιείτε ότι σκέφτεστε την αυριανή μέρα στη δουλειά, τότε γράψτε σε μία λίστα τα πράγματα που πρέπει να κάνετε και αφήστε την στην άκρη μέχρι το επόμενο πρωί.
7. Ορίστε τον κανόνα να ρίχνετε τους τόνους και να μην συζητάτε θέματα που σας αναστατώνουν, τουλάχιστο ένα δίωρο πριν πάτε για ύπνο.
8. Εάν χρειάζεστε ξυπνητήρι για να ξυπνήσετε, αυτό υποδεικνύει ότι μπορεί χρειάζεται να πηγαίνετε για ύπνο πιο νωρίς απ’ ότι συνηθίζετε.
9. Ένα ποτήρι ζεστό γάλα ή τσάι χωρίς καφεΐνη θεωρείται μια καλή συνήθεια πριν τον ύπνο.
10. Για τα παιδιά προτείνεται η ώρα για ύπνο και η ώρα ξυπνήματος να είναι ίδιες κάθε μέρα ακόμα και το σαββατοκύριακο».
ΠΗΓΗ: Newsletter, Center for the Study of Empathic Therapy Education and Living, 15.3.2012, V.3, Issue 3./ Απόδοση: Κωνσταντίνος Κώστας 2016